Het zenuwstelsel en de balans tussen actie en ontspanning

Gepubliceerd op 13 maart 2025 om 15:02

Actie en ontspanning

Wanneer je altijd het uiterste van jezelf vraagt en je altijd maar doorgaat en geen rust neemt kan je lichaam niet meer bijtanken/herstellen.

Het zal een tijd goed gaan maar of je het wilt of niet, die man met de hamer zal van zich laten horen vroeg of laat. Dit kunnen hele duidelijke klachten zijn maar het kunnen ook klachten zijn waar je niet meteen de vinger op kan leggen.

Jouw zenuwstelsel heeft oa te maken met de balans tussen Actie en Ontspanning. Het zenuwstelsel loopt door jouw hele lichaam en zorgt ervoor dat je informatie kunt ontvangen uit de omgeving waarin jij je bevind. Dit zenuwstelsel kun je onderverdelen in twee delen: centrale(hersenen en het ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel(het centrale zenuwstelsel en alle spieren en organen).

Het perifere stelsel geeft de hersenen signalen door zodat je lichaam kan reageren op bijvoorbeeld gevaarlijke situaties. De zenuwen zorgen er dan voor dat je bijvoorbeeld je hand terug trekt als je een hete pan aanraakt. Maar ook het onbewuste proces van je lichaam wordt aangezet, zoals je bloeddruk, hartslag en vertering van eten. Dit is het autonome zenuwstelsel.

Een belangrijk onderdeel van het autonome zenuwstelsel is de nervus vagus: een zenuw die rechtstreeks vanuit de hersenen richting de maag en darmen loopt en als functie heeft om signalen te sturen naar verschillende organen binnen het lichaam. Vervolgens informeert deze zenuw het centrale zenuwstelsel over de werking en staat van al deze organen.

Via het autonome zenuwstelsel worden spieren en organen dus op een onbewuste manier aangestuurd(je hoeft hier zelf niets voor te doen). Op welke manier je lichaam die aansturing doet, hangt samen met de situaties waarin je je bevindt.

Het zal ons te beschermen in situaties van acuut gevaar. Stel dat je bijvoorbeeld oog in oog staat met een gevaarlijk dier, dan heb je twee opties: vechten of vluchten, ook wel de fight-or-flight mode genoemd. Je hebt weinig tijd om na te denken hoe je reageert. Je lichaam kiest in dit geval automatisch voor 1 van de 2 opties waarna de juiste spieren worden aangestuurd om in actie te komen. Als het gevaar daarna is geweken heeft jouw lichaam weer tijd om in ontspanning te komen.

Je kunt dit autonome stelsel onderverdelen in het sympathische (actie)en het parasympatische zenuwstelsel(ontspanning).

Het sympathisch zenuwstelsel zorgt voor de staat van actie en het parasympatisch zenuwstelsel zorgt dat je lichaam juist weer tot rust kan komen. Deze twee zenuwstelsels werken samen met elkaar. Stel dat zich bijvoorbeeld een stressvolle situatie voordoet, dan maakt het sympathisch systeem je lichaam klaar om in actie te komen: je pupillen worden groter, de hartslag gaat omhoog, luchtwegen verwijden voor betere zuurstofopname en opgeslagen glycogeen en vet worden omgezet in energie. Dit zenuwstelsel zorgt er als het ware voor dat het gaspedaal wordt ingetrapt. Zodra je je vervolgens weer in een veilige situatie begeeft, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel ervoor dat er op de rem wordt getrapt en er processen in gang gezet worden die zorgen voor rust, herstel, groei en voortplanting.

Tegenwoordig hebben mensen het druk met van alles en nog wat. Hebben ze veel stress , staan ze altijd aan en komen er veel prikkels van oa. social media binnen. (sympathische deel). Als dit te veel gebeurd en je maakt geen tijd vrij voor ontspanning (parasympatisch) dan kan het zenuwstelsel overprikkeld raken. Om goed te functioneren is het namelijk ook heel belangrijk dat je rust neemt, lekker in je vel zit en dingen doet waar jij heel blij van wordt zonder dat het stress veroorzaakt. Zie het als een accu en een lader. De accu zal af en toe ook opgeladen moeten worden, anders werkt de accu niet meer optimaal.

Beide zenuwstelsels heb je dus nodig in verschillende situaties. Maar het is ook heel belangrijk dat er balans is tussen beide stelsels. Anders heeft je lichaam geen tijd om te herstellen en dit kant oa. leiden tot: stressklachten, moeite met slapen, moeite om te ontspannen, humeurig reageren, weinig zelfvertrouwen, chronische vermoeidheid.

Als jij merkt dat jij uit balans bent is het fijn om beide zenuwstelsels wat meer in balans te brengen. Je kunt dit doen door regelmatig actief te ontspannen. Maak eens een wandeling door de natuur, pak er eens een kleurboek bij en ga kleuren, maak een puzzel van 1000 stukjes, probeer eens te mediteren, doe ademhalingsoefeningen, beoefen yoga of lees een fijn boek. Maar ook een heerlijke massage kan helpen om wat meer in ontspanning te komen en te luisteren naar jouw lichaam.

Kan jij wel wat ontspanning en/of balans gebruiken? Boek dan een heerlijke ontspanningsmassage/holistische massage of één van de andere behandelingen in mijn praktijk! Ik helpt je MET LIEFDE IN BALANS

#metliefdeinbalans #zenuwstelsel #overprikkeld #aansturing #sympathisch #parasympatisch #ontspanning #balans #actiefontspannen #massage #vageklachten #andijk #stress

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.